HABERLER
28-11-2016 23:59

Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Ne Yapar?

Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Ne Yapar?

Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Ne Yapar?

Düzcenin Sesi Gazetesi Köşe Yazarı İlhami Atasever Düzce Belediyesinin projelerini ve yenilikleri köşe yazısına yazdı. 

Düzce Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Ne Yapar?

Geçtiğimiz günlerde Düzce Belediyesi “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü”ne uğramıştım. Merak ettim sordum, bu müdürlük ne tür faaliyetler yapar diye. Arkadaşlardan aldığım bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.

Düzce Belediye Meclisi “Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü”nü aldığı karar gereğince “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü” ve “Kültür Müdürlüğü” olarak ikiye ayırmış.

Düzce Belediyesi “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü” 04.08.2016 tarihinden itibaren Cedidiye Mahallesi, Celal Kasapoğlu caddesi, Düzce Belediyesi eski binasının olduğu yere yapılan, yine Düzce Belediyesine ait olan binada hizmet veriyor.

“Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü” bünyesinde; “Aşevi,” “60+ Yaşam Merkezi”, “Evde Bakım Hizmetleri”, “Todem” (Toplumsal Destek Merkezi) ve “Hanımlar Lokali” (Kalıcı konutlarda ve merkezde) bulunmakta.

“Aşevi Hizmetleri” için bir yönetici görevlendirilmiş. “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü”nün hizmet verdiği binanın zemin katında yaklaşık 200 metrekarelik bir yerde tam bir lokanta gibi hizmet veriyor. Durumu uygun olan vatandaşlara “kart”düzenleniyor. Bu hizmetler şehir merkezi ve mücavir alanlarda ikamet edenler için geçerli. Aşevi hizmeti haftanın 7 günü 12.00-14.00 saatleri arasında günde tek öğün olarak veriliyor. Şu ana kadar aşevi için 300 kişiye kart verilmiş, hizmete açıldığı günden beri her gün 500 kişiye yemek verilmiş.

Evinde yemek yapamayacak durumda olan 50 kişiye halen öğlen ve akşam için yemek servisi yapılmakta. Eve yapılan yemek servisinde mesela iki kişilik bir aileye akşam yemeği de dahil olmak üzere dört kişilik yemek götürülüyormuş. Bu kişiler ya muhtarların, ya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün evde bakım hizmeti yapan, ya da halk sağlığı hizmetini yapanların ihbarı ile tespit edilmiş.

Aşevi, ilimizde sadece Düzce merkez belediyesinde var. Aşevi masraflarını tamamen Düzce Belediye’si karşılıyor. Aşevine bağış yapmak isteyen vatandaşlar için Belediye meclis kararı ile Bağış hesabı açılmış. Mesela iki veya üç günlük veya daha uzun süreli yemek bağışı yapmak isteyen vatandaşlar için bu fırsat da verilmiş.

“60+ Yaşam Merkezi” vatandaşlar için olarak sabahları simit ve poğaça, öğlenden sonra tatlı, tuzlu kurabiye veriliyor. Çay, oralet, maden sodası türü içecekler akşama kadar ve sınırsız. Ücret ödemek yok. Oyun olarak “satranç” ve “dama” oyunları var. Onlar için özel masalar, koltuklar konulmuş. İsteyen kitap okuyabiliyor, isteyen televizyon seyredebiliyor. Buraya gelenler için de kartlı sistem düzenlenmiş. Şu ana kadar üyelik anlamında 196 kişiye kart verilmiş. “60+Yaşam Merkezi” de aynı binada ve yaklaşık 80 metre kare büyüklüğünde bir yerde hizmet veriyor.

“Evde Bakım Hizmetleri”, Bu hizmet için Düzce Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü olarak 2015 yılının sonlarında bir protokol yapılmış. Evde bakım için şu ana kadar 82 kişiye hizmet verilmiş. 10 günde bir o evlere gidiliyor. Evlerde vatandaşların ev temizliği ve kişisel temizlikleri (Saç, sakal, banyo vb.) yapılıyor.

Belediye çok büyük çaplı olmamak kaydı ile vatandaşların konutlarını tamir de edebiliyor, boya badana işlerini yapıyor. Mesela evin hasır betonu dökülmüş ama çatısı yok. Çatısı yapılmış ama bacası yok. Bu gibi durumlarda hemen müdahale ediliyor.

Maddi anlamda sıkıntılı olan vatandaşın konforu için gereken yapılıyor. Bu hizmetler sadece şehir merkezi ve mücavir alanlarda yapılıyor.

“Todem” (Toplumsal Destek Merkezi), Okul zamanı kırtasiye yardımı (çanta, defter, kalem silgi vb.)  Bayramlarda çocuklara ve büyüklere bayramlık ve (kışlık bot, mont vb. yardım.) yiyecek yardımı yapılıyor. Az kullanılmış eşya ile ev düzenlemesi için 2. el ev eşyası alımına başlanacak. Bu iş için depo hazırlanmış. 2. el kıyafet yardımı kabul edilmiyor.

“Hanımlar lokali”, Kalıcı konutlar 3. Bölgede, Erguvan Sosyal Tesislerinin karşısında parkın içinde bir yerde hizmet veriyor. Hanımlar lokali, 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bayanlar evlerinde yaptıklarını isterlerse orada kendi aralarında yiyebiliyorlar. Kendi aralarında gün yapıyorlar. Burada yaş sınırı yok.  Orada belediye çalışanları hizmet ediyor. Çay ücretsiz.

Ayrıca; Şehir merkezinde, belediye binasının batı arkasındaki binanın son katında 150 metrekarelik bir yerde hanımlar için bir lokal açılmış. Belediyeden 2 çalışan var. Burası paralı ama kar amaçlı değil. Orada hizmete sunulan öğlen yemeği, kurabiye vb. yiyecekler günü birlik yapılıyor. Müşteriye hazır hale getiriliyor.

Yapılan bu hizmetler şu ana kadar bağışçılarla yapılmış. Belediye bütçesinden çok az bir harcama yapılmış. Mesela bağışçı, ihtiyacı olan vatandaş için çamaşır makinesi alıyor. Belediye de vatandaşın adresini makineyi aldığı işyerine veya evine veriyor. Makinenin alındığı işyeri de makineyi götürülüp vatandaşa teslim ediyor.

Vatandaş belediyenin yapacağı bu hizmetlerden nasıl faydalanacak diye aklımıza gelebilir. Ya Beyaz masayı (153) arayacak veya Evde bakım hizmetlerinin müracaat telefonu olan 523 01 58’i arayacak. Eğer bu hizmetler vatandaş tarafından isteniyor veya istenmiyorsa not alınıyor. Bu şekilde düzenlenen formlarla resmi yazışmalar yapılıyor.

Bu hizmetler yaklaşık 30 kişi ve 4  araç ile yapılıyor.  Yılbaşından sonra işlerin daha da artacağı söyleniyor. Bu işler hizmet alımı yoluyla yapılıyor. Bu işin siyasi kanadını başta Belediye Başkanı Mehmet Keleş olmak üzere koordinatörlüğünü Belediye meclis üyesi Gönül Asuk, resmi olarak da Ayşe Kılıç yapıyor.

Bu güzel ve hayırlı hizmetlerinden dolayı Belediye Başkanı Mehmet Keleş’i, Belediye meclis üyesi, Sosyal Yardım İşleri Koordinatörü Gönül Asuk’u, Sosyal Yardım İşler Müdürü Ayşe Kılıç’ı ve emeği geçen herkesi tebrik ederim. Hoşçakalın.

İlhami ATASEVER/ Düzce’nin Sesi