HABERLER
27-01-2017 23:59

BAŞKAN KELEŞ “ŞEHİRCİLİK ŞURASI”NA KATILDI

BAŞKAN KELEŞ “ŞEHİRCİLİK ŞURASI”NA KATILDI

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “Çevre ve Şehircilik Şurası”na katıldı.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “Çevre ve Şehircilik Şurası”na katıldı. Kentsel yenileşmenin değerlendirildiği toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar da yer aldı.

8 yıl aradan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen “Çevre ve Şehircilik Şurası” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve milletvekillerinin de bulunduğu geniş bir katılımla yapıldı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in de katıldığı toplantıda tüm Türkiye’de başlatılan kentsel dönüşüm ve yenileşme çalışmaları ve stratejileri değerlendirildi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle İstanbul’da yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çekerek “Türkiye’nin her köşesini birbirine entegre ve senkronize bir şekilde kalkındırmak, yenilemek zorundayız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının bir kısmı şöyle:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından şehircilikte yeni vizyon temasıyla düzenlenen şehircilik şurasının ülkemiz, milletimiz, şehirlerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Açılış programının ardından yaklaşık 3 ay boyunca 4 komisyon halinde çalışmalarını yürütecek şuraya katkı verecek herkese teşekkür ediyorum. Şehirlerimizin meselelerimizin ve çözüm yollarının enine boyuna tartışılacağı şuramızın bu alanda bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Toplumdan uzak, tek başına yaşamak insan fıtratına aykırıdır. Şehirler, bu fıthi ihtiyaçtan doğmuştur. Medeniyet kavramının insanların bir arada yaşadıkları şehirlerin, o şehirdeki yapıları da ifade eden geniş bir anlam dünyası vardır. Gerçekten de insan, şehirlerin çevresini değiştirebilen alemdeki tek varlıktır. Şayet bu müdahale iyiye, güzele ulaşma yolunda olursa insan Allah'ın yeryüzündeki halifeliği vasfına uygun davranmış olabilir. Tam tersi şekilde yapanlar, Allah'la yarışanlardır. Doğal afetin, depremin ne zaman geleceği belli olmaz. Bizim elimizi çabuk tutup süratle bu dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çıkarttığımız kanun kapsamında 49 ilimizde 189 riskli alan ilan edilerek konut ve işyerlerinin inşası başladı. Ülkemizde yıkılması gereken 6 milyonun üzerinde yapı var. Kentsel dönüşüm kapsamında her şehrin ruhuna uygun yapılar üretilmelidir. TOKİ ve Başbakan ile de bunu paylaştım ne olur yerel mimariyi dikkate alarak hareket edelim.

Doğal afetin, depremin ne zaman geleceği belli olmaz. Bizim elimizi çabuk tutup süratle bu dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çıkarttığımız kanun kapsamında 49 ilimizde 189 riskli alan ilan edilerek konut ve işyerlerinin inşası başladı. Ülkemizde yıkılması gereken 6 milyonun üzerinde yapı var. Kentsel dönüşüm kapsamında her şehrin ruhuna uygun yapılar üretilmelidir. TOKİ ve Başbakan ile de bunu paylaştım ne olur yerel mimariyi dikkate alarak hareket edelim. KOT denilen bir olay var ve bununla ne yazık ki müteahhitler acımasız bir şekilde yolsuzluk yapıyorlar. KOT olayında kesinlikle denizden verme anlayışını getirmemiz lazım. Beyefendi nereden inşaatı alıyor, en yüksek noktadan. 950 verdiysen, denizden buna baktığında ortaya ne çıkar? 2-3 kat yerine 5-6 katlı bina çıkıyor. Her bakımdan ortaya güzellik çıkması lazım. Bu konularda belediyelerimizin hassas davranması lazım. Bodrum güneşi görmeyen yerdir, toprağın altındadır. Kalkıp etrafını açmak suretiyle zemin oluşturmak bana göre ihanettir. Neymiş fazladan bir kat, iki katmış. Şehre ihanet ediyorsun ihanet. Eğer medeni olacaksak böyle medeni olacağız. İşte İstanbul Boğazı'nın hali ortada. Boğaz'ı felç ettiler, neden? O güzelim boğazda aman yarabbi 5 kat, 6 kat binalar. Niye? Kararlı bir duruş sergilenmediği için bunlar oluyor. Şimdi bununla ilgili ciddi bir Boğaz yasasının yeniden ele alınması, çıkartılması lazım. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın, hükümetimizin kararlı adımlar atması lazım. İnşaatların boğazda yapılmasından da yanayım, bu çirkin yapılar yıkılıp yerine yenileri yapılsın ama bunun bir anayasası olmalı adeta. Bu adımı atmamız lazım. Boğaz'ın doğal güzelliğine biz çıkardığımız yasalarla bir farklılık getirelim. Çevre düzeni planlarının tamamlanması da son dönemde kat edilen mesafeler arasındadır. Bu konuda da hükümetimizin çok ciddi kararlar olması lazım. Belediyelerimize bir süre temin edilmeli. 6 ayda bu planın onayı bitmelidir. Kalkıp da istediğim zaman bunu bitirmeliyim, böyle bir mantık olmaz. Çalışsın arkadaş. Planlama Müdürlüğü'nde 5 kişi 10 kişi çalıştırıyorsan 20 kişi çalıştır. Şehirleşmeyi hızlandıralım, sen hızlandırmazsan gecekondular hızlanır.”