HABERLER
23-03-2017 23:59

YENİ ANAYASA İÇİN PANEL DÜZENLENDİ

YENİ ANAYASA İÇİN PANEL DÜZENLENDİ

Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa" konulu panele Ankara’dan önemli isimler katıldı.

Düzce Belediyesi Kültür Merkezi referandum öncesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa” konulu panele Ankara’dan önemli isimler katıldı.

Düzce Belediyesi tarafından düzenlenen panele Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş,  AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, ilçe ve belde belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı. Düzce Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen panelin oturum başkanlığını Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş yaparken Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Dr. Levent Yılmaz, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür ile Optimar Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir konuşmacı olarak katıldı.

“Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa” başlığının değerlendirildiği panelde konuşmacılardan Hilmi Daşdemir yaklaşık 2012 yılından bu yana başkanlık sistemi üzerine kamuoyu araştırmalarının yapıldığını belirterek “çıkan sonuçlarda halkın mevcut sistemi yetersiz bulduğunu ve bir arayış içinde olduğunu görüyoruz. Elbette bu sonuçlar ve tercih kesimleri büyük farklarla birbirinden arınmış değil ancak sayısal veriler Türkiye’de özellikle genç nüfusun sistemin değişmesi gerektiği yönünde bir eğilimi olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Dr. Levent Yılmaz da açıklamasında Türkiye’nin özellikle enerji hatları alanında yaptığı atılımlara dikkat çekerek “ Kuzey Irak petrolünün alınması ve bunun ticaretinin yapılması batıyı özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’yi çok rahatsız etmiştir. Hatta bu ticaretten elde edilen paranın ABD bankalarında tutulmasını talep etmiştir. Türkiye bu talebe şiddetle karşı çıktı ve bakın sonra ne oldu. Musul’da daha önce hiç duymadığımız bir terör örgütü ile tanıştık. DAEŞ! Bunlar bizim Musul başkonsolosumuzu kaçırdı. İşte buradan anlıyoruz. Neden başkanlık neden yeni bir anayasa? Türkiye artık zincirlerini kırmak zorundadır” dedi.

Gazeteci Mahmut Övür de yaptığı konuşmada 15 Temmuz sürecinin sonunda mevcut sistemin değişmesinin ne kadar gerekli olduğuna vurgu yaparak “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin kurucu gücü TSK’nın e-muhtıralarına karşı gösterdiği direnç aslında 15 Temmuz’u hazırladı. Türkiye’nin sonunu hazırlamak üzere tertip edilmiş bu girişim sonucunda Türk halkı gereken cevabı verdi. Sistemin değişmesi mevcut sistemde bürokrasiyi saran bu ve benzeri terör örgütlerinin tamamen ortadan kaldırılması açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin de konuşmasında mevcut sistemin aksaklık ve tıkanıklıklarına dikkat çekerek “parlamenter sistemde yasama organı, yürütmenin çalışmaları ile doğru orantılı olarak hareket eder, güçler ayrılığı ilkesinin uygulanamaması durumu söz konusudur. Biz bu değişiklikle tüm mekanizmalarıyla; yasama, yürütme ve yargı konularında bürokrasiden arınmış bir Türkiye inşa edeceğiz inşallah. Batı tam bağımsız Türkiye’yi asla istemiyor, bunu nereden anlıyoruz? 2013 yılı Mayıs ayına dikkatinizi çekmek isterim. O ayda Cumhuriyet tarihinin en parlak ekonomisi, borsa rekor kırıyor, döviz rezervi en üst seviyede, enflasyon en düşük seviyeye gelmiş. Ayrıca 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinin ihalesi de yapılıyor. Bir bakıyorsunuz Gezi olayları ortaya çıkıyor. Sizce bunlar birer tesadüf mü?” dedi.