HABERLER
14-04-2017 23:59

KARDEŞ ŞEHİR DUBROVNİK İLE İŞBİRLİĞİ

KARDEŞ ŞEHİR DUBROVNİK İLE İŞBİRLİĞİ

Dubrovnik kentin de düzenlenen toplantılarda iki şehir arasındaki turizm, ekonomik ve akademik konular ele alındı.

Düzce ile kardeş şehir Dubrovnik arasında turizm ve ekonomi işbirliği köprüsü kuruldu. Dubrovnik kentin de düzenlenen toplantılarda iki şehir arasındaki turizm, ekonomik ve akademik konular ele alındı. Öncelikli olarak turizm amaçlı işbirliğinin ve karşılıklı yatırımların yanı sıra Dubrovnik üniversitesinden değişim programı ile arkeoloji öğrencilerinin Düzce Üniversitesi’nde halen devam eden Konuralp’teki kazı çalışmalarına katılmaları öngörüldü.

Kardeş şehir Dubrovnik’te turizm ve ekonomi işbirliği toplantısına Düzce İl Özel İdaresi, Düzce Belediyesi Avrupa Birliği Proje Ofisi, Düzce Üniversitesi, Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor, Konuralp Turizm Marka Derneği ile proje asistan ve danışmanlarından oluşan heyet katıldı.

Projelerin tanıtımının yanı sıra iki şehir arasındaki potansiyelin artırılması amacıyla üç gün süren toplantılarda öncelikli olarak şunlar gerçekleştirildi:  1)-Kardeş şehir Dubrovnik ile işbirliği kurularak, projenin ortaklarına kurumsal başarı öyküsü ve deneyimleri ve projemiz kapsamında yapılan etkinlikler yapılan sunumla ile tanıtıldı. 2)- Dubrovnik şehrinin turizm sektöründeki bilgi birikimi ve tecrübeleri hakkında bilgi alındı ve bu bağlam da Dubrovnik Turizm Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı ve Üniversite yetkilileri ile görüşmeler yapıldı. 3)- Yöresel mutfağımızın tanıtılması için bir yemek tertip edildi ve şehrin ileri gelenleri davet edilerek ağırlandı.4)-Turizm konusunda ortak bir bilinç oluşturulması çerçevesinde turizm paydaşlarına eğitim verilmesi için Dubrovnikten bir uzman getirtilmesi konusunda ise görüşmeler gerçekleştirildi. 5)- Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu oluyor projesi hakkında bilgi verildi. 6)-Konuralp’in tarihi anlatıldı. 7)- Üniversite hakkında karşılıklı sorular soruldu. 8)- Antik Tiyatro ve Restorasyon çalışmalarını birlikte çalışabileceğimiz konusunda akademik yardım talep edildi. 9)- Dubrovnik üniversitesinden değişim programı ile arkeoloji öğrencilerinin Düzce Üniversitesine gelip Konuralp’teki kazı çalışmalarına yardımcı olunabileceğini deklare ettiler. 10)- Dubrovnik tarafından Turistlere uygulanan projeler hakkında bilgi verildi.

Proje protokolü konusunda da şu bilgiler verildi: ‘’Bir Proje Sadece Bir Proje Değildir’’: 2014 Yılında Düzce-Dubrovnik arasında şehir eşleştirmesi ile ilgili bir AB projesi kapsamında Düzce ilimiz Avrupa’nın en gözde turizm destinasyonlarından biri olarak Kabul edilen Dubrovnik şehri ile eşleşmiş ve iki şehir arasında olası çalışmalar ile ilgili protokoller imzalanmıştır.

Özelde Konuralp beldemizi genelde ise ilimizdeki bütün turizm potansiyelini dünyaya açmak ve standartlarımızı yükseltmek için hazırladığımız ‘’Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor ‘’projesine Dubrovnik şehrinin tecrübe ve bilgi birikiminden faydalanmak için bir ziyaret programı da eklenmiştir. Bahsedilen projeyi yürüten ve Dubrovnik şehrini şehrimize kazandıran AB Düzce İl Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ayhan Nuri YILMAZ ziyaretimize katılmış ve bir yandan projemiz ile ilgili bilgilendirme sunum ve toplantıları yapılırken bir yandan da sürdürülebilirlik konsepti göz önünde tutularak geleceğe dönük çalışmalar ve yeni projeler için altyapı çalışmaları yürütülmüştür. İşte bu yüzden ‘’bir proje sadece bir proje değildir’’ sloganını ve şiarını belirledik ve şehrimizin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınması için geleceğe dönük çalışmalar da yürüttük. Nitekim bu bağlamda ticaret odası yetkilileri ile yapılan görüşmelerde 3 milyon turist potansiyeli için ciddi miktarlarda dış alım yapan Dubrovnik şehrine Düzce’mizden hangi mal gruplarının satılabileceğine dair bir çalışmayı da başlattık.  Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) destekli, proje sahipliğinin İl Özel İdaresine ait olduğu ve Düzce belediyesinin ortaklığı ile yürütülen Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor adlı projenin danışmanlığını da Emine YÜKSEL yürütmektedir.