HABERLER
02-05-2017 23:59

Düzce Belediyesi Temizlik İşçilerine Seminer

Düzce Belediyesi Temizlik İşçilerine Seminer

İlhami Atasever'in köşe yazısı;

Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, temizlik işçilerine seminer verdi. Geçtiğimiz hafta Düzce Belediyesi Temizlik işleri Müdürü Murat Gülmez beyi röportaj yapmak amacıyla ziyaret etmiştim.  Düzce’nin temizlik işleri ile ilgili birçok konuyu kendisiyle enine boyuna konuştuk. Konuşma esnasında temizlik işleri personeline zaman zaman seminer verdiklerini söyledi ve dedi ki; Vaktiniz müsait olursa yarın temizlik işçilerine bir seminer vereceğiz, onu izlemenizi isteriz diyerek şahsımı bir arkadaşım ile birlikte davet etti.  Biz de daveti memnuniyetle kabul ettik ve 26.04.2017 Çarşamba günü semineri izledik.

Seminere, Mahallelerde çöplerimizi toplayan kamyon şoförleri ve temizlik işçileri katıldı. Seminere yaklaşık 25 kişi katılmıştı. Semineri veren ise Düzce Belediyesi “Temizlik işleri Müdürü Murat Gülmez’di”

İlk cümlesi “Belediye başkanımız Mehmet Keleş’in sizlere karşı bakışı çok farklı” yani “sizlere çok değer veriyor” oldu. Çünkü siz şehrimizi temizliyorsunuz. Yaptığınız iş kutsal bir iş. Bizler inanan insanlarız. Bizler Müslüman’ız. “Temizlik imandandır.” “Temizlik imanın yarısıdır.” Gibi veciz cümleler ile seminere başladı ve önce salonda bulunanları az sonra anlatacak olduğu konulara hazırlamış oldu.

Çöp kamyonlarının tamamının yenilendiğini, her kamyona GPS (Araç Takip Sistemi, yani uydu aracılığı ile araçların uzaktan takip edilmesi)  cihazı takılarak hangi kamyonun hangi saatte nerede olduğunun takibinin yapıldığını söyledi. Yani görev yapan kişi olarak sizleri oturduğumuz yerden takip ediyoruz. Ama aslında amacımız sizin çalışıp çalışmadığınızı kontrol etmek değil. Peki ne? Vatandaş bize telefon ediyor diyor ki; Bizim sokağın çöpleri alınmadı! Böyle bir durumda vatandaşı temizlik işleri müdürlüğüne davet ederek ekrandan sizlerin o sokaktan çöpleri aldığınızı ispat ediyoruz. Böylece belediyeye, yani size yapılan haksız suçlamaların önüne geçmek için kullanıyoruz o cihazı diyerek tüm işçilerin de gönlüne giriyor.

Aslında bu cihazla hangi kamyonun kaç konteynır çöp topladığı, çöp konteynırı boşaltılırken görülen eksiklikler, konteynırların yerine düzgün konulup konulmadığı, konteynırın yanıbaşında çöp kalıp kalmadığı, kalan çöplerin süpürge ve kürekle temizlenip temizlenmediği, eski ve arızalı konteynırların tarafımıza bildirilmesi, konteynır kapaklarının kapatılıp kapatılmadığı gibi konuların tespiti yapılıyor.

 

Uygunsuz, hatalı hareketlerin tespiti halinde çalışan temizlik işçilerinin münasip bir şekilde uyarıldığı, şimdilik bir ceza uygulanmadığı ama tüm uyarılara rağmen eksiklikler düzeltilmezse ceza uygulamasına da başlanabileceğini münasip bir şekilde kendilerine söyledi.

 

Seminerden ben şunları öğrendim. Temizlik işçileri konteynırlardaki çöpleri elleri ile boşaltmayacak. Konteynırı temizlik kamyonuna uygun bir şekilde takacak ve öyle boşaltılacak. Çöp konteynırlarının etrafı pis ise, yani yerde çöp varsa süpürülecek ve kürekle çöğ kamyonuna atılacak. Konteynır tam yerine yerleştirilecek. Konteynırların kapakları kapatılacak. Arızalı konteynırlar derhal bildirilecek.

Daha sonra GPS cihazından çöp toplayan temizlik işçilerinin yaptığı temizlik kendilerine gösterildi. Yanlışlar için uyarıldılar. Doğru ve güzel hareketler için de kendilerine teşekkür edildi. Herkes memnun ve dikkatli bir şekilde semineri takip ettiler. Doğrusu ben de semineri izlemekten keyif aldım.

Şöyle bir düşündüm de tüm kurum çalışanları idarecileri veya uygun kişiler tarafından zaman zaman bir araya gelmeli, yanlışlar için uyarmalı, güzel davranışlar için teşekkür edilmelidir.

Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Murat Gülmez bey’i, mühendislerini ve tüm ekibini tebrik ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum.

Bu seminerde herşey güzeldi ama bir şeyi hatırlatmakta fayda var. Bu çalışmalar basına da yansıtılmalıdır. Murat Gülmez bey belki mütevaziliğinden bunu yapmamış olabilir ama bunu yapmalıdır. Neden biliyor musunuz? Başkaları da böyle bir çalışmanın yapıldığını bilmesi ve duyması açısından faydalı olur diye düşünüyorum! Ne dersiniz? Hoşça kalın.

İlhami ATASEVER/ Düzce'nin Sesi/ 2 Mayıs 2017