HABERLER
05-05-2017 23:59

3. ULUSLAR ARASI DÜZCE TARİH VE KÜLTÜR SEMPOZYUMU YAPILDI

3. ULUSLAR ARASI DÜZCE TARİH VE KÜLTÜR SEMPOZYUMU YAPILDI

Düzce Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Uluslar arası Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumunun üçüncüsü Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in başkanlığında düzenlenen ilk oturumla başladı.

Düzce Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Uluslar arası Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumunun üçüncüsü Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in başkanlığında düzenlenen ilk oturumla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, Düzce Araştırmaları Merkezi (DAMER) girişimiyle düzenlenen 3. Düzce Uluslar arası Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu ilk oturumuyla başladı.

Düzce Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılışında geleneksel el sanatları sergisinde özgün eserleri inceleyen davetliler, açılış konuşmaları için salona geçti. İlk sözü alan Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. İlhan Genç olurken sırasıyla Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ve Düzce Valisi Zülkif Dağlı konuşmalarını yaptı.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş açılış konuşmasında Düzce’nin geçmişi üzerine yapılan çalışmalara değinerek “kendisine özellikle teşekkür etmek istediğim bugün burada bizi yalnız bırakmayan Sayın Mustafa İsen daha önceki sempozyumlarımıza da katıldılar, bugün de bizi kırmayıp buraya kadar teşrif ettiler, sağ olsun var olsun. Düzce’ye sunulan büyük bir destektir aslında Sakarya’dan, bu nedenle kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün burada çok önemli bir hadiseyi gerçekleştiriyoruz aslında. En önemli işlerimizden bir tanesi Düzce’nin kültürünü tarihini sanatını bütün var olan değerlerini ortaya çıkarabilmek. Bu sempozyumla bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Burada var olan kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak anlatmak istiyoruz. Bilmediğiniz bir şeyi anlatamazsınız, koruyamazsınız. Şimdi yıllardan beri konuşuyoruz, Düzce’de kültür var, sanat da var, tarih de var ama nerde ‘şunu birisi bir göstersin, anlatsın ya da tarif etsin’ desek bunları bulamıyoruz. Hangi kayıtta kitapta var desek onu da bulamıyoruz. Düzce Belediyesi olarak bizim ilk yaptığımız işlerden biri DAMER’i kurmak oldu. İlhan Genç hocama ve ekibe teşekkür ediyorum. Üniversitemizden birçok akademisyen burada Düzce’yi araştırıyoruz. Düzce’nin tarihsel sürecini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Akademik anlamda tez olarak ortaya koyuluyor, tasnif ediliyor. Bunlar sunuma dönüşüyor ve kitaplara dönüşüyor. Ben inanıyorum ki burada ortaya çıkardığımız kitaplar araştırmalara ışık olacak. Ben yaptığımız eserlere ömür biçiyorum ancak en uzun ömürlü olacak eserlerin bu kitaplar olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız sempozyumun bildirileri hala büyük rağbet görüyor. Bu şekilde Düzce’nin araştırmaları sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada duyulacak. Tabii ki bunun için önce Düzcelilerin bu çalışmaların içinde olması büyük önem arz ediyor. Bu sempozyumda 10 oturum yapılacak ve 47 tane bildiri sunulacak. Daha nice güzel etkinliklerde birlikte olmayı diliyorum. Geçenlerde çalışma arkadaşlarıma sordum ‘Konuralp’e bir turist yolunu şaşırıp gelse ne yapacak burada?’ diye. Burada bulunan tarihi kalıntıları, tescil edilmiş markaları olması gereken şekliyle arz etmeliyiz. Konuralp’i dünya turizmine kazandırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Düzce’nin tarihi, kültürü ve sanatsal etkinlikleri hakkında yapılan sunumlar ile devam eden toplantı toplam 10 oturum olacak şekilde düzenlenmeye devam ediyor.