HABERLER
18-09-2017 23:59

AHİLİK ESNAF KÜLTÜRÜDÜR

AHİLİK ESNAF KÜLTÜRÜDÜR

Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır

13. Ahi’lik Kültür Haftası etkinlikleri törenle başladı. Esnaf ve Sanatkarın bayramı olarak nitelendirilen Ahi’lik haftası etkinlikleri 24 Eylül tarihine kadar sürecek.

Ahi’lik haftasına ilişkin program, belediye meydanı önünden Anıtpark alanına kadar süren kortej yürüyüşü ile başladı. Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mustafa Kayıkçı (DESOB) başta olmak üzere Düzce protokol üyeleri ile esnaf ve sanatkarların katıldığı yürüyüş Düzce Belediyesi Mehteran takımı eşliğinde yapıldı. Törenlere Anıtpark meydanında yapılan programla devam edildi. DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı Ahi’lik Kültürü, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Kayıkçı’nın konuşmasının ardından Yılın Ahi’si ile Odaların ‘En Olgun’ ve ‘En Genç’ üyelerine plaket ve hediye takdimi yapıldı. Tören, katılımcılara pilav, ayran ve tatlı ikramı ile son buldu.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de yayınladığı bildiri ile Ahi’lik haftasını kutladı. Ahi’lik kültürünü  esnaf kültürü olarak değerlendiren Başkan Mehmet Keleş bildirisinde şu görüşlere yer verdi “ Ahi’lik,  Müslüman- Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yüzyıllarca önemli rol oynamıştır. Bu nedenle ‘esnafla’ özdeşleştirilen AHİ’lik kavramı bugün daha önemle ele alınmaktadır. Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak da benimsenmiştir. AHİ’lik insanı amaç olarak gören, her şeyi insan için düzenleyen ve uygulamada insanın araç haline düşürülmesine izin vermeyen bir düşünce sistemidir.  Ahi’lik BİN yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelinin adıdır. Bu modelin temelinde, birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır.  Bu düşüncelerle esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutlar, en samimi sevgi ve selamlarımı iletirim.”