HABERLER
19-10-2017 23:59

HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI ÖNLEMLER EN ÜST SEVİYEDE

HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI ÖNLEMLER EN ÜST SEVİYEDE

Düzce’de yaşanan hava kirliliğine karşı Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, çalışmalarını tamamlayarak hazırlanan eylem planını uygulamaya başladı.

Düzce’de yaşanan hava kirliliğine karşı Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, çalışmalarını tamamlayarak hazırlanan eylem planını uygulamaya başladı.

Düzce Belediyesi, Düzce’de özellikle kış aylarında artan hava kirliliğine karşı alınacak önlemleri en üst seviyede hazırladı. Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma ve çalışmalar kapsamında hazırlanan eylem planı çerçevesinde çeşitli önlemler alınacak ve denetimler yapılacak. Düzce’nin coğrafi, meteorolojik özelliklerine dikkat çekilen ve hava kirliliğinin önüne geçmek üzere hazırlanan Zabıta Müdürlüğü bildirisinde şu görüşlere yer verildi:

Hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla 13.07.2017 tarih ve 2017/12 Karar Sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenen aşağıdaki önlemler uygulanmalıdır.

1) İl sınırları içerisinde merkezi ısıtma sistemine sahip katı/sıvı yakıt kullanan 5 daire ve üzeri bağımsız bölüme sahip bina, apartman, site, kamu lojmanları vb. yerleşimleri ile Kamu, Kurum ve Kuruluşlarına ait binalar ile okullar, hastaneler, öğrenci yurtları, apartlar, otel ve moteller baca gazı emisyonunu Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ile belirlenen emisyon sınır değerlere çekebilmek için bacalarına TSE belgeli, Makine Mühendisleri Odası ve/veya Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından onaylanmış filtre sistemlerini yakma tesisi ile baca arasına kazan maksimum kapasitesine uygun kapasitede kuracaktır.

2) Filtre yaptıran bina maliklerince filtre, kazan ve baca bakımlarının periyodik olarak yaptırılması ve bunun belgelenmesi gerekmektedir.

3) Kaloriferli binalarda Kalorifer Kazanı Yakma Talimatnamesine göre kalorifer kazanları yakılacaktır. Yakma sistemleri, sahipleri tarafından kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve baca temizliğini gereği gibi yaptırılması ve belgelendirilerek denetimlerde ibraz etmeleri, kalorifer tesisatları iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, kalorifer kazanlarının alev ve duman borularını haftada en az iki kere temizletmeleri soba ve bacaların periyodik temizliğinin yapılması zorunludur.

4) Tüketiciler; kömür satıcılarından Uygunluk İzin Belgesi ve Satış İzin Belgesi , sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişi almak ve denetleme esnasında görevlilere ibraz etmekle yükümlüdür.

5) Kış sezonunda (1 Ekim-31 Mart tarihleri arasında); dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmayacaktır. Kalorifer ve sobaların işyerlerinde bina iç ortam sıcaklığı 22 derece, konutlarda ise 24 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılır.

6) Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller v kolluk binalarının kalorifer ve sobaları iç ortam sıcaklığı 24 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılır.

7) Vatandaşların yoğun olarak dışarıda bulundukları saatler olan sabah 06:00-09:00 ve akşam 16:00-19:00 saatleri arasında kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri veya kömür ilavesi yapılmayacaktır.

Ayrıca bildiri kapsamında kirli havanın zararlarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla kaloriferlerin yakma saatleri Sabah: 04:30/06:00 arası Akşam: 19:00/20:30 olarak düzenlendiği belirtildi.