HABERLER
01-01-2010 23:59

30 Ağustos Zafer Destanı

30 Ağustos Zafer Destanı

30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi´nin 88´inci yıldönümü nedeniyle Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram bir mesaj yayımladı.

30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi´nin 88´inci yıldönümü nedeniyle Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram bir mesaj yayımladı. 30 Ağustos´u bir ´Zafer Destanı´ olarak niteleyen Başkan İsmail Bayram mesajında şu görüşlere yer verdi. : 

"30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı; kadınıyla çocuğuyla, ordusuyla topyekûn verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtardığı ve Zafer Destanı´nın yazıldığı gündür. Birinci Dünya Savaşı´nın ardından Sevr Antlaşmasıyla yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız vatan toprakları düşmanlar tarafından işgal ediliyordu. Bu durumu Türk milletinin kabul edebilmesi elbet mümkün değildi. 19 Mayıs 1919´da Atatürk´ün Samsun´a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk´ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı´nı başlattı. Amasya Genelgesi´nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919´da Ankara´ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920´de TBMM´yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu hem de Kurtuluş Savaşı´nın merkezi Ankara oluyordu. "Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü"nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İnönü Savaşları´nın ardından . 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal´e "gazi" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verildi. Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı´ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı. 1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydırıldı ". Gazi Mustafa Kemal´in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922´de düşmana saldırdı. Bu savaş, Atatürk´ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir´e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922´de İzmir´in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu.
Bu mutlu günde, zaferi bize yaşatan Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman Türk Ordusu´na şükran ve minnetlerimizi sunarken, ulusumuza da Zafer Bayramı kutlu olsun" 30 Ağustos Zafer Bayramı Anıtpark´da yapılan törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtı´na çelenklerin sunumunun ardından Garnizon Komutanı Albay Turhan Yazıcı tebrikleri kabul etti. Törenler resmi geçit ile sona erdi.