HABERLER
03-04-2024 17:57

DÜZCE İTFAİYESİ’NDE SAHUR PROGRAMI

Düzce İtfaiyesi Müdürlüğü’nde düzenlenen sahur programında, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve itfaiye personeli ile aynı sofrada buluşan Vali Selçuk Aslan, Düzce Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilecek Afet Koordinasyon ve Eğitim Merkezi projesinin öneminden söz ederek, bu konuya önemle eğilen Başkan Özlü’ye teşekkürlerini iletti.

Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce İl Jandarma Komutanı J. Albay Murat Kılıç, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erol Türkyılmaz, ile Düzce AFAD Müdürü Ali Kartal, Düzce İtfaiyesi’nin sahur sofrasına konuk oldu. Düzce İtfaiyesi Müdürü Beytullah Yılmaz tarafından karşılanan Vali Aslan’a hem itfaiye teşkilatı ve yürüttüğü çalışmalar, hem de ve yeni itfaiye binası hakkında bilgiler verildi.

“İLERİ BİR VİZYONLA İTFAİYE TEŞKİLATININ ÖNEMİ İDRAK EDİLMİŞ”

Ardından itfaiye ekipleri ile sahur sofrasında buluşan Vali Aslan, “Fiziki ortamınızı gördükten sonra Sayın Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Birçok bizim ölçeğimizdeki belediyede, hatta bizden ölçek itibariyle daha büyük belediyelerde maalesef ‘itfaiye teşkilatı var mı, var’ tarzında teşkilatlanmış. Onun önemi ve hassasiyeti çok idrak edilmeksizin, sadece gider kapısı olarak gören vizyondaki yönetimlerle de meslek yaşantımızda, teftişlerimizde müşahit olduk. Düzce hakikaten ileri biz vizyonla, itfaiye teşkilatının önemini idrak etmiş, hem ekipman noktasında, hem personel noktasında, hem de personelin eğitimi ve donanımı noktasında özveriyle bütçe ve emek ayırmış” dedi.

“YENİ BİR ARAMA KURTARMA VİZYONU ORTAYA KOYDUNUZ”

Geçtiğimiz hafta tanıtımı yapılan Afet Koordinasyon ve Eğitim Merkezi projesine değinerek, Düzce’deki resmi ve sivil arama kurtarma ekiplerinin eğitim ve toplanma alanı olarak planlanan merkezin öneminden söz eden Vali Aslan, “Geçen hafta itfaiye teşkilatımızın öncülüğünde, AFAD, Özel İdare ve STK’lar nezdinde yeni bir arama kurtarma vizyonu ortaya koydunuz. AFAD’da belli bir kapasitemiz var, ama daha ileri seviye eğitimleri Sakarya ve Ankara’da alabiliyoruz. Sayın bakanımızın vizyonu ile Düzce İtfaiyesi uhdesinde farklı arama kurtarma topluluklarına bir depo alanının yaratılması, daha ileri biz vizyonla eğitim alanı yaratılması, burada farklı bir güç birliği ve farklı bir sinerji oluşturuyor. Bir yangın çıkar Düzce İtfaiyesi altından kalkar, ama bu yangın kitleselleşme eğilimine yöneldiğinde eğitimli işgücüne ihtiyacımız olur. Bu tür afet ölçekleri büyüdüğünde kamunun kendi elindeki kayıtlı kapasiteden ziyade, toplumun tüm kapasitesinin seferber edilmesi ihtiyacı söz konusu. Ben tekrar altını çizerek sayın bakanımıza bir kez daha bu noktada teşekkür etmek istiyorum. Kendisinin o vizyonu ile arkadaşlara imkan vermesi, yetki vermesi, bu iş için bütçe ayrılması ve arkadaşların teşvik edilmesi hakikaten örnek bir davranış. İnşallah bu örnek davranışı, diğer illerimize de örnek teşekkül eder” dedi.

BAKANLIKTAN DESTEK TALEP EDİLDİ

Afetlere daha hazır bir Türkiye oluşturma noktasında, İçişleri Bakanlığı’nın 40 bin olan arama kurtarma gönüllüsü kapasitesini bu yıl 100 bine çıkarmayı hedeflediğine dikkat çeken Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlerin geçen hafta deklare ettiği çalışma bu noktada çok anlamlı. İnsanlar arama kurtarma gönüllüsü olmak isteyebilir, ama arama kurtarma gönüllüsü olmak iyi bir eğitimden, iyi bir donanımdan, düzenli tatbikatlardan, imkan ve ekipmandan geçer. Enkazın altına girmek, taşkın halinde suyun altına dalabilmek, bir yangın halinde 1000-2000 dereceyi görebilecek bir yangın mahalline girebilmek farklı eğitimler gerektirir. Bunun için nitelik elzem. Sayın bakanımızın açtığı o vizyon ile benim de uzun zamandır kafamda olan bir düşünce ete kemiğe büründü. Düzce’de arama kurtarma dernekleri ile kamu uhdesindeki arama kurtarma topluluklarının kapasitesinin artırılması tarzında bir proje yazımı yaparak bakanlığımıza teklif olarak sunduk. Mevzuat gereği İl Özel İdaremizden belli bir payı afet işlerimize ayırmamız gerekli. Ama onun üç katı kadar da AFAD Başkanlığı’mızdan eğitim ve donanım bütçesi talebimiz olacak. Belediyemiz ile yapacağımız yüksek koordinasyon ile Düzce olarak, afetsellik durumunda anlamlı destek verebilecek noktadaki çapımızı daha da büyüteceğiz.”